Pachnące chaczapuri z pikantnym nadzieniem serowym to jedno z najwybitniejszych potraw kuchni gruzińskiej. Gotowanie klasycznych chaczapuri potrwa co najmniej godzinę. Dla zapracowanych smakoszy, zdradzimy jednak tajemnicę, jak gotować chaczapuri w około 15 minut!
Chce zaoferować Ci dziś fajny przepis na przekąskę, która smakuje dokładnie tak, jak chaczapuri. Pachnące tortille z serem i ziołami będą doskonałym śniadaniem, przekąską w porze lunchu lub obfitą kolacją dla całej rodziny. Składniki są tak proste, że można je znaleźć w każdej kuchni. Ale najważniejsze – takie danie przygotowywane jest w kilka minut. I to lubimy najbardziej!
SKŁADNIKI
- 200 g twardego sera
- 100 g koperku
- 200 g kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE
Zetrzyj ser na tarce i przełóż do głębokiej miski.
Wbij jajka do sera, dodaj śmietanę, koper, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystko, aż uzyskasz jednorodną masę.
Rozgrzej dobrze patelnię, dodaj olej roślinny i wylej na nią otrzymaną masę. Natychmiast przykryj patelnię pokrywką!
Po dokładnym usmażeniu jednej strony podnieś pokrywkę, delikatnie przekręć chaczapuri i usmaż drugą stroną bez pokrywki. W sumie smaż ciasto przez 5-7 minut z każdej strony.
Szybkie chaczapuri z patelni gotowe! Smacznego!
Przystawka jest niesamowita zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ale, prawdę mówiąc, nie ma czasu na jej ostygnięcie, bo znika w mgnieniu oka. Istnieje wiele tajemnic tworzenia gruzińskich tortilli z serem , są skomplikowane, a także proste.