Mój mąż ją uwielbia: Pikantna przekąska gotowa w 15 min.

Pachnące chaczapuri z pikantnym nadzieniem serowym to jedno z najwybitniejszych potraw kuchni gruzińskiej. Gotowanie klasycznych chaczapuri potrwa co najmniej godzinę. Dla zapracowanych smakoszy, zdradzimy jednak tajemnicę, jak gotować chaczapuri w około 15 minut!

Chce zaoferować Ci dziś fajny przepis na przekąskę, która smakuje dokładnie tak, jak chaczapuri. Pachnące tortille z serem i ziołami będą doskonałym śniadaniem, przekąską w porze lunchu lub obfitą kolacją dla całej rodziny. Składniki są tak proste, że można je znaleźć w każdej kuchni.  Ale najważniejsze – takie danie przygotowywane jest w kilka minut. I to lubimy najbardziej!

SKŁADNIKI

  • 200 g twardego sera
  • 100 g koperku
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE

Zetrzyj ser na  tarce i przełóż do głębokiej miski.

Wbij jajka do sera, dodaj śmietanę, koper, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystko, aż uzyskasz jednorodną masę.

Rozgrzej dobrze patelnię, dodaj olej roślinny i wylej na nią otrzymaną masę. Natychmiast przykryj patelnię pokrywką!

Po dokładnym usmażeniu jednej strony podnieś pokrywkę, delikatnie przekręć chaczapuri i usmaż drugą stroną bez pokrywki. W sumie smaż ciasto przez 5-7 minut z każdej strony.

Szybkie chaczapuri z patelni gotowe! Smacznego!

Przystawka jest niesamowita zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ale, prawdę mówiąc, nie ma czasu na jej ostygnięcie, bo znika w mgnieniu oka. Istnieje wiele tajemnic tworzenia gruzińskich tortilli z serem , są skomplikowane, a także proste.

Cóż, nasz przepis na szybkie a la chaczapuri jest tak wszechstronny i prosty, że będziesz chciała codziennie gotować tą aromatyczną przekąskę. Smacznego!