Dodaj do nich jogurt naturalny, a będą jak z restauracji: Super przepis na delikatne langustynki.

Chcę podzielić się doskonałym przepisem na super miękkie langosze, które są także niezwykle pyszne. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają jednemu składnikowi – jogurtowi naturalnemu. Ciasto możesz trzymać przez 5 dni w lodówce, dzięki czemu przyrządzisz je ekspresowo kiedy tylko będziesz mieć ochotę. Wybierz samodzielnie ulubione dodatki i ciesz się swoim ulubionym smakiem kiedy tylko chcesz!

Potrzebujesz:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kostka świeżych drożdży
  • 500 ml letniego mleka
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • Plastikowa torba
Na wierzch:
  • Keczup
  • Kwaśna śmietana
  • Czosnek
  • Tarty ser

Przygotowanie:

Drożdże rozdrobnij i dodaj do podgrzanego mleka, dodaj też łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszaninę dodaj do miski z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj resztę mleka i oleju. Wlej jogurt i wymieszaj składniki uzyskując gęste, jednolite ciasto.

Następnie włóż je do natłuszczonej plastikowej torby. Zamknij szczelnie i przechowuj w lodówceTeraz od Ciebie zależy, czy przygotujesz resztę następnego dnia, czy pozwolisz ciastu spokojnie odpocząć przez kolejne 3-5 dni. Odetnij z niego mniejsze kawałki, dociśnij je dłonią do natłuszczonego blatu i odstaw na parę minut.

Następnie smaż w większej ilości oleju z obu stron na złoty kolor. Rozprowadź na gotowych wymieszaną śmietanę, czosnek i sól. Posyp startym twardym serem i zrób kleksy z keczupu.

Langosze są również doskonałe z kawałkami salami lub bekonu, od Ciebie zależy, jak je przyrządzisz. Życzę smacznego!