Wyszły mi jeszcze pyszniej: Kiedy spróbowałam u koleżanki tych placuszków, musiałam je zrobić u siebie. Zdradzam przepis

Placki z białą kapustą to smakowita konkurencja dla placków ziemniaczanych. Wystarczy kilka składników, by wyczarować to smaczne i sycące danie. Można jeść je solo lub jako dodatek do pieczonego mięsa lub gulaszu.

Składniki

  • ¼ główki białej kapusty,
  • 1 mała cebulka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 4 łyżki mąki,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka,
  • cząber,
  • 100 g tartego sera żółtego,
  • olej do smażenia.

Przepis

Kapustę posiekaj, posól i odstaw na chwilę. Cebulkę drobno pokrój. Jajka ubij ze śmietaną. Dodaj mąkę, ser, cebulę i przyprawy. Kapustę odciśnij i wymieszaj z resztą składników. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor