Tradycyjne południowoczeskie potrawy, które niegdyś były hitem w wielu pubach i restauracjach, nadal mają swój niepowtarzalny urok. Wypróbuj naszego przepisu.
Całe wędzone mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i powoli gotujemy. Nie dolewaj bulionu po ugotowaniu, można z niego zrobić smaczną zupę. Kapustę kiszoną płuczemy, dokładnie odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.
Posiekaną cebulę zeszklić w rondlu, dodać kapustę, zalać niewielką ilością wody, dodać cukier i ocet do smaku i delikatnie dusić. Ziemniaki oczyść, drobno zetrzyj i przez sitko lub czystą ściereczkę wyciśnij jak najlepiej nadmiar soku, który zepsułby konsystencję ciasta. Do puree ziemniaczanego dodać majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli i pieprzu, garść mąki pszennej, kroplę mleka i jedno jajko.
Wyrobić ciasto, z którego nabrać porcje, z których smażyć cienkie placki ziemniaczane na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju roślinnego. Po usmażeniu każdą roladę ziemniaczaną napełnij odrobiną duszonej kapusty, plasterkiem gotowanej wędzonki i podawaj.
Last Updated on 3 lutego 2023 by admin