Pyszne placuszki twarogowe, królują od dawna na moim stole. Przekonaj się jakie to proste!

Ten przepis pokochają Twoje dzieci! Placuszki z dodatkiem twarogu będą świetną propozycją na sycące śniadanie. Mogą być podane według uznania – z marmoladą, słodkim sosem, śmietaną lub nutellą. To także świetny dodatek do porannej kawy. Przekonaj się jakie to proste!

Do zrobienia placuszków potrzebujesz:

  • 200 ml kefiru
  • 200 g twarogu
  • 80 g cukru
  • 0,5 łyżeczki  sody
  • 2 jajka
  • 9 łyżek mąki
  • 30 ml oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:

Ubij mocno jajka z dodatkiem cukru, następnie dodaj kefir oraz sodę. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na parę minut. Po chwili dodaj twarożek oraz mąkę, mieszaj do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Czynność możesz wykonać  także przy użyciu miksera.

Na patelni rozgrzej olej i starannie nakładaj małe porcje ciasta. Placuszki smaż z obu stron do uzyskania chrupiącej struktury. Przed podaniem odsącz placki przy użyciu ręcznika papierowego. Danie serwuj z dowolnymi dodatkami. Pycha!