Najsmaczniejszy przepis na polędwiczki wieprzowe, jaki kiedykolwiek robiłam: Zaskocz swoją rodzinę.

Niesamowicie smaczne mięso faszerowane nadające się na świąteczny stół. Nie tylko wygląda fantastycznie.

Składniki:

  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g twardego sera
  • pieprz
  • mielona czerwona papryka
  • rozmaryn
  • suszony czosnek
  • sól
  • 150 g boczku
  • 6 ziemniaków

Przygotowanie:

Na początek zdejmujemy skórę z mięsa i przygotowujemy mieszankę przypraw. Dodaj mielony pieprz, suszony czosnek, sól, pieprz, rozmaryn i wymieszaj w misce.

Mięso kroimy wzdłuż, posypujemy przyprawą z obu stron i dokładnie rozcieramy rękoma. Na patelnię wlej olej, włóż pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażymy, aż zmięknie.

Dodać pieczarki, smażyć mieszając, dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz. Piecz przez kolejne 2 minuty. Podczas smażenia pokrój twardy ser w plastry.

Połóż papier do pieczenia na folii i ułóż obok siebie plastry boczku. Umieść wieprzowinę na środku i wypełnij mieszanką grzybową i serem.

Plastry boczku układamy na mięsie i owijamy papierem i folią. Mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200°C.

Podczas pieczenia mięsa kroimy ziemniaki, dodajemy sól, pieprz mielony, olej i mieszamy ręcznie. Po trzydziestu minutach pieczenia dodaj ziemniaki do blachy do pieczenia. Piec przez kolejne 30 minut w 200 ° C.

Po trzydziestu minutach ściągamy folię i papier z mięsa i pieczemy przez kolejne 10 minut w temperaturze 200°C. Podajemy delikatną, pachnącą pieczoną polędwicę z ziemniakami. Smacznego!