Domowe przetwory to oszczędność pieniędzy i sposób na dostarczenie organizmowi regularnej porcji witamin i minerałów – również zimą. Dzisiaj pokażemy Ci jak przygotować dojrzewające w słońcu pomidory w postaci pysznej solonej zalewy.
Każdy pomidor nakłuj kilka razy cienką wykałaczką tak aby przebić skórkę (blisko miejsca w którym był ogonek) i ułóż je ciasno w słoikach uważając alby przesadnie ich nie zgnieść. W przerwy między pomidorami powkładaj ząbki czosnku (średnio jeden ząbek na jeden słoik), po jednym sporym liściu chrzanu, kopru i pietruszki.
Wlej 1 litr zimnej wody do osobnej miski i rozpuść w niej dokładnie sól i cukier. Tak przygotowaną zalewę przelej do słoików, uważając, aby wszystkie pomidory były dokładnie zakryte. Słoiki zakręć i odłóż w miejsce o temperaturze pokojowej.
Last Updated on 23 czerwca 2022 by admin