Pyszne solone pomidory – lato zamknięte w słoiku. Zimą podziękujesz mi za ten przepis

Sierpień i wrzesień to czas zbiorów warzyw i owoców oraz przygotowania przetworów na zimę.

Domowe przetwory to oszczędność pieniędzy i sposób na dostarczenie organizmowi regularnej porcji witamin i minerałów – również zimą. Dzisiaj pokażemy Ci jak przygotować dojrzewające w słońcu pomidory w postaci pysznej solonej zalewy.

Składniki

  • 1 kg niewielkich i nieprzejrzałych pomidorów
  • 1 czosnek (całą główkę)
  • koper, pietruszkę, liście chrzanu
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczkę cukru

Przygotowanie:

Każdy pomidor nakłuj kilka razy cienką wykałaczką tak aby przebić skórkę (blisko miejsca w którym był ogonek) i ułóż je ciasno w słoikach uważając alby przesadnie ich nie zgnieść. W przerwy między pomidorami powkładaj ząbki czosnku (średnio jeden ząbek na jeden słoik), po jednym sporym liściu chrzanu, kopru i pietruszki.

Wlej 1 litr zimnej wody do osobnej miski i rozpuść w niej dokładnie sól i cukier. Tak przygotowaną zalewę przelej do słoików, uważając, aby wszystkie pomidory były dokładnie zakryte. Słoiki zakręć i odłóż w miejsce o temperaturze pokojowej.

Solone pomidory można zajadać już po dwóch dniach – ich aromat będzie wtedy bardzo delikatny i przypadnie do gustu również dzieciom – lub odłożyć głęboko do spiżarki i cieszyć się nimi w chłodne, jesienne dni. Smacznego!