Dzięki temu przepisowi w kilka minut przygotujesz powidła śliwkowe. Te powidła można zrobić w mniej niż godzinę i nie wymagają one gotowania.

Powidła śliwkowe mogą być czasochłonne i wymagają wielu godzin przygotowań. Oto przepis na zrobienie powideł śliwkowych.

Potrzebne będą:

  • 2 kg śliwek
  • 2 łyżki octu
  • 500g cukru podzielonego na 250g porcji
  • 4 łyżki rumu
  • 5 kawałków zmiażdżonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

Po dokładnym umyciu śliwek można przekroić je na pół, a następnie usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić octem, a następnie piec w temperaturze 250°C przez 20-25 minut. Podczas pieczenia nie mieszaj śliwek. Po upływie czasu wyjąć śliwki z piekarnika i posypać je z wierzchu 250 g cukru.

Piecz śliwki jeszcze przez 15 minut w piekarniku. Po 15 minutach wyjmij śliwki z piekarnika i posyp pozostałym cukrem. Następnie piecz je przez kolejne 10-15 minut. Dodaj przyprawy do śliwek i skrop je rumem.

Zmiksować śliwki w blenderze do uzyskania gładkiej masy. Następnie przelej masę do czystych słoików. Uważać, aby brzegi słoików były czyste. Przykryć słoiki pokrywką i odwrócić je do góry dnem.

Pozostawić powidła śliwkowe do całkowitego ostygnięcia, przykrywając je kocem. Po całkowitym ostygnięciu powidła można spożywać. Doskonale nadaje się do bułek lub ciast.