Najsoczystsza szarlotka, jaką kiedykolwiek będziesz jadł, w prostym i szybkim przepisie.

W ekspresowym tempie można przygotować wyśmienitą szarlotkę, która zachwyca swoją soczystością oraz smakiem.

Sekretem jej niezwykłej wilgotności i perfekcyjnej słodyczy jest słodki syrop, który dodaje niepowtarzalnego charakteru. Ten prosty przepis jest wart wypróbowania, gdy masz zaledwie 10 minut wolnego.

Składniki, które są potrzebne, to:

  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 jabłka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • masło do posmarowania formy,
  • forma do pieczenia o średnicy 18 cm.

Aby przygotować syrop, potrzebujesz:

  • 3 łyżki masła,
  • 100 ml mleka,
  • 2 stołowe łyżki cukru.

Instrukcja przygotowania zaczyna się od składników suchych. Wymieszaj przesianą mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie wlej olej roślinny i dodaj jajka, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Obierz jabłka, pokrój je w kostkę i dodaj do ciasta razem z cynamonem, dokładnie mieszając. Formę należy nasmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 30 minut.

Podczas pieczenia ciasta przygotuj syrop: na średnim ogniu roztop masło, dodaj cukier i mleko, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gdy ciasto będzie gotowe, nakłuj je widelcem lub wykałaczką i polej przygotowanym syropem. Pozostaw na chwilę, aby przesiąkło. Następnie wyjmij deser z formy i podawaj.

Nie zapomnij wypróbować tego przepisu, życzę smacznego!