Przygotuj tą pyszną przekąskę z pomidorami na przyjęcie. Goście oszaleją z zachwytu. Szybko i pysznie

Dziś przygotujemy przepyszną, wytrawną przekąskę z pomidorów, bazylii i ciasta francuskiego. Jest to danie idealnie pasujące niemal do każdego posiłku i może być serwowane podczas największych uroczystości.

Jego wykonanie nie jest trudne. Do przygotowania można użyć gotowego ciasta francuskiego lub przyrządzić je wcześniej samodzielnie w domu. 

Składniki:

  • 250 gramów ciasta francuskiego,
  • 2 duże pomidory,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 pęczek świeżej bazylii,
  • czarny pieprz, sól do smaku,
  • oliwa z oliwek do smaku.

Przygotowanie:

Ułożyć jeden arkusz ciasta francuskiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokroić na równe kwadraty (ok. 4×4 cm). Posmarować ciasto mlekiem, używając pędzelka kuchennego.

Pomidory pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Umieścić na środku każdego kwadratu wyciętego z ciasta. Posypać pieprzem do smaku. Całość włożyć do piekarnika i piec przez 15-20 minut w temperaturze 180’C.

Bazylię opłukać i oddzielić listki. Drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki wymieszać w misce, doprawić oliwą z oliwek i solą.

Na wyjętych z piekarnika pomidorach zapieczonych z ciastem francuskim układać mieszankę bazylii i czosnku. Posypać całość solą. Smacznego!