To niezwykle prosta i smaczna przekąska, która gości na moim stole nie tylko podczas rodzinnych świąt. Przepis.

Pyszna przekąska: tortilla z szynką oraz serem

Każdy z nas lubi przekąski. Sprawdzają się podczas oglądania filmów, spotkań rodzinnych a także w wielu innych sytuacjach. Oto przepis na szybką i prostą przekąskę, którą można serwować podczas wielu uroczystości rodzinnych i spotkań z przyjaciółmi. Przekąska z tortilli charakteryzuje się przede wszystkim wyjątkowym aromatem i i chrupkim plackiem.

Składniki potrzebne do przygotowania tortilli:

  • dwie cebule,
  • 300 g szynki,
  • jedna paczka placków do tortilli,
  • 1 ogórek kiszony,
  • jedna słodka papryka,
  • 2 jajka,
  • 100 g twardego sera,
  • dwie łyżki stołowe mleka,
  • dwie łyżki stołowe keczupu,
  • śmietana bądź majonez około 100 g,
  • olej oraz sól do smaku.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności należy obrać cebulę, pokroić je w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie dodajemy do niej dwie łyżki keczupu. Osobno jedną słodką paprykę, kiszonego ogórka oraz szynkę należy pokroić w drobną kostkę.

Do osobnej miseczki należy zetrzeć ser dodać kwaśną śmietanę bądź majonez i posolić. Następnie wszystkie składniki należy wymieszać i ułożyć równomiernie na placku tortilli. Każdy wyłożony nadzieniem placek tortilli należy zwinąć ciasno w rulon i pokroić go w mniejsze kawałki.

Do osobnej miski należy wbić jajka, dodać dwie łyżki mleka i sól, a następnie wszystko roztrzepać na przykład za pomocą trzepaczki. Pokrojona tortille należy zanurzyć w powstałej mieszance i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem, najlepiej na małym ogniu aż do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu tortilla jest gotowa do jedzenia.