Pyszne przekąski na przyjęcie w 15 min. Ze stołu znikają błyskawicznie. Wszystkim zasmakują

W kuchni zawsze mam placki z tortilli. Stanowią bazę pysznych i sycących przekąsek. Sprawdzają się jako lunch do pracy, na kolację czy kiedy odwiedzą nas niezapowiedziani goście.

Ten uniwersalny produkt można przygotować na wiele różnych sposobów. Dziś podzielę się z Wami kilkoma ulubionymi przepisami, które skradły serce mojej rodziny. Wypróbujcie je koniecznie!

Tortilla nadziewana mięsem

Składniki:

  • 4 tortille
  • kostka sera żółtego
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 8 pomidorów
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła

Przygotowanie:

Mięso wyłóż na patelnie, dolej odrobinę oliwy i przesmaż. Do smaku wkrój małą cebulkę i przypraw. Duś na małym ogniu.

Placki tortilli wyłóż na talerzach, na każdym ułóż solidną porcję farszu mięsnego. Następnie posyp to tartym serem i ułóż kilka kawałków pokrojonych pomidorów.

Zawiń placki i ułóż je na blaszce do pieczenia. By ciasto nie przywierało do formy, wyłóż ją papierem lub przesmaruj oliwę. Wierzch każdej tortilli posmaruj ubitym jajkiem. Pozostałą masę wlej na blaszkę.

Włóż do piekarnika na 180 stopni. Piecz około 20 minut.

Wierzch posyp ulubionymi ziołami. Tortillę pokrój na kawałki i podawaj.

Tortilla na zimno z nadzieniami