Przepis na Szarlotkę Jogurtową z Karmelizowanymi Jabłkami – Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego

Dziś przygotujemy pyszną szarlotkę z jogurtem greckim i karmelizowanymi jabłkami. Idealnie nadaje się na wieczorną herbatę, spotkania z bliskimi, a nawet na urodziny. Aromat karmelizowanych jabłek i kremowego jogurtu sprawi, że każdy się w niej zakocha!

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 150 g masła (zimnego)
  • Skórka z cytryny (starta)
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1/3 łyżeczki soli

Składniki na jabłkową warstwę:

  • 3 jabłka (obrane i pokrojone w cienkie plasterki)
  • 1/2 soku z cytryny
  • 40 g cukru
  • 5 g cukru waniliowego
  • 5 g skrobi kukurydzianej

Składniki na krem jogurtowy:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 5 g cukru waniliowego
  • 3 białka jaj
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 100 g cukru (dodawanego porcjami)

Przygotowanie:

W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, zimne masło, skórkę z cytryny, żółtka, cukier i sól. Wyrób ciasto, aż składniki się połączą. Uformuj ciasto w kulę i podziel na dwie części: 1/3 i 2/3. Włóż 1/3 ciasta do zamrażarki, a resztę umieść w formie o średnicy 22 cm wyłożonej pergaminem. Wstaw do zamrażarki na 10-15 minut, aby ciasto stwardniało. Obierz i pokrój jabłka na cienkie plasterki.

W garnku wymieszaj jabłka z sokiem z cytryny, cukrem, cukrem waniliowym i skrobią kukurydzianą. Gotuj jabłka na średnim ogniu przez około 10 minut, aż staną się miękkie i lekko karmelizowane. Odstaw na bok, aby ostygły. W osobnej misce ubij białka z solą i sokiem z cytryny na niskich obrotach miksera, aż zacznie się tworzyć piana. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając, aż białka będą sztywne i błyszczące.

W osobnej misce wymieszaj jogurt grecki, skrobię kukurydzianą i cukier waniliowy. Następnie delikatnie połącz z ubitymi białkami, mieszając od dołu do góry. Nałóż karmelizowane jabłka na schłodzone ciasto w formie. Dodaj krem jogurtowy na wierzch warstwy jabłek, równomiernie go rozprowadzając. Zetrzyj mrożone ciasto na tarce i posyp wierzch ciasta. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, aż wierzch będzie złocisty. Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia w formie przed podaniem.

Smacznego! Mam nadzieję, że spodobał Ci się ten przepis! Szarlotka jogurtowa jest delikatna, lekko kwaskowata dzięki jabłkom i kremowa dzięki jogurtowi. To idealny deser na każdą okazję.