Każda pani domu powinna wiedzieć, jak przygotować ten rarytas – Pasuje idealnie na obiad. To proste i apetyczne danie.

Składniki:

  • 450g boczku
  • 10 szt. średniej wielkości składników
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • pietruszka do posypania
  • pieprz czarny, papryka mielona czerwona, sól

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki wrzucamy do garnka, po czym gotujemy około 25 minut, do miękkości. Po tym czasie wyciągamy je, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałeczki.

Boczek kroimy i smażymy na patelni. Myjemy cebulę, po czym kroimy na plasterki i wrzucamy na patelnię do boczku. Całość solimy, mieszamy i czekamy chwilę aż się razem podsmażą. Później kroimy czosnek i dodajemy do mieszanki na patelni.

W naczyniu do pieczenia układamy ziemniaki. Przyprawiamy: solą, pieprzem i paprykę mieloną czerwoną. Po tej czynności dodajemy cebulę i boczek. Mieszamy, po czym pieczemy przez ok. 40-45min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. Gotową potrawę sypiemy posiekanymi ziołami.

Tak przygotowanie danie można podawać do stołu! Smacznego!