Ten niesamowity przepis znalazłam w starej gazecie z 1856 roku: Przysmak Makowy.
Przygotuj w domu ciasto makowe, które jest tak pyszne i zniewalające, że dosłownie zniknie na Twoich oczach. Wszyscy ją w domu uwielbiamy, dlatego spożywamy ją dość często.
Składniki:
- 175 g masła
- 125 g granulowanego cukru
- 4 jajka
- 150 g śmietany do ubijania
- 175 g mąki zwykłej
- 16 g proszku do pieczenia
- 150 g zmielonego maku
Nadzienie:
- 500 ml mleka
- 75 g skrobi kukurydzianej (lub budyniu waniliowego w proszku)
- 100 g granulowanego cukru
- 250 g masła
- 150 g śmietany do ubijania
- cukier waniliowy
Polewa
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Do miski dodaj proszek budyniowy lub skrobię kukurydzianą. Wlać trochę mleka i wymieszać trzepaczką. Wlać resztę mleka do rondla ustawionego na kuchence.
Włączamy ogień i dodajemy cukier. Dokładnie wymieszać i podgrzać do temperatury wrzenia. Dodajemy masę budyniową i mieszamy aż zgęstnieje.
Budyń przełóż do miski. Przykryć folią i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Do miski miksującej dodaj masło.
Dodać cukier i ubić mikserem. Stopniowo dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas ubijając . Następnie dodaj śmietanę. Ubijając dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Posypać makiem. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy bitą śmietanę.
Rozprowadzić na całej powierzchni. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 180°C (grzanie góra/dół).
Po upieczeniu ciasto wyjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia. Ostudzony budyń dokładnie wymieszaj mikserem. W misie miksera ubijaj masło, aż będzie kremowe i gładkie.
Podczas ubijania dodać budyń. Następnie dodaj śmietanę. Ciasto wraz z papierem ułóż na blasze i przykryj kremem.
Włóż ciasto do lodówki. Czekoladę łamiemy do miski. Dodać olej i rozpuścić w łaźni wodnej. Włóż ciasto do lodówki. Czekoladę łamiemy do miski. Dodać olej i rozpuścić w łaźni wodnej.