1. Chleb namocz w 100 ml mleka. Pokrój drobno cebulę, dodaj do odciśniętego delikatnie chleba. Posól, popieprz do smaku i dobrze wymieszaj. Przygotuj nadzienie : ugotowane jajka, ser i twarde masło zetrzyj na tarce, dodaj posiekane zioła, wymieszaj.
Weź w dłoń trochę mielonego mięsa, nadaj mu kształt placuszka, pośrodku którego rozłożysz trochę farszu. Zaciśnij krawędzie, aby stworzyć kotlecik. Wymieszaj 2 surowe jajka i 100 ml mleka, dodaj mąkę, sodę, odrobinę soli i pieprzu. Zanurz każdy kotlet w cieście i smaż na rozgrzanym oleju, aż będzie gotowy.
Kotlety doskonale komponują się z puree ziemniaczanym, świeżymi lub marynowanymi ogórkami.
Mielonego kurczaka można zastąpić wołowiną lub wieprzowiną, ale w tym przypadku konieczne jest dodatkowe pieczenie kotletów w piekarniku przez około 15–20 minut w temperaturze 180 stopni.
Last Updated on 1 marca 2024 by admin