Sąsiadka zdradziła przepis na puszyste ciasto marmurkowe z wiśniami. Ten pyszny smak i aromat Cię zachwyci.

Spróbuj tego pysznego marmurkowego ciasta z wiśniami, inspirowanego przepisem od mojej sąsiadki. Ten pyszny smak i aromat Cię zachwyci!

Potrzebujesz:

  • 5 jajek
  • 260 g cukru pudru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 100 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 500 – 600 g wiśni (możesz dodać ich więcej)

Przygotowanie:

Dobrze umyj i wydryluj wiśnie. Ułóż je na sicie, aby spłynął z nich nadmiar soku. Oddziel białka od żółtek. Białka wymieszaj z odrobiną soli, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.

Następnie stopniowo dodawaj zwykły cukier. Ubijaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Wymieszaj żółtka z olejem i ubijaj na niskich obrotach. Stopniowo dodawaj mleko. Na koniec dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ubijaj, aż utworzy się zwarta masa, a następnie połącz dwie masy w jedną. Podziel je na 2 równe części  i do jednej z nich dodaj kakao. Przygotuj blachę o wymiarach 25 x 35 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.

Ułóż na przemian jasne i ciemne ciasto, a na koniec równomiernie ułóż na wierzchu wiśnie. Delikatnie postukaj blachę w blat, aby „uwolnić” pęcherzyki powietrza i umieść ciasto w nagrzanym piekarniku. Piecz w 170°C przez około 35 – 40 minut.

Gdy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem i możesz podawać. Życzę smacznego!