Puszyste placuszki babci – Dawno nie robiłam tak dobrych racuszków.

Puszyste placuszki babci – proces przygotowania

Jeśli lubisz słodycze i chcesz szczególnie sprawić przyjemność dzieciom, przygotuj placki swojej babci według naszego przepisu. Można je uzupełnić domowymi konfiturami, bitą śmietaną lub świeżymi owocami.

Składniki

  • mąka zwykła – 250 g
  • świeże drożdże – 1/2 kostki
  • cukier granulowany – 2 łyżki
  • letnie mleko – 500 ml
  • żółtka jaj – 3 szt
  • sól – 1 szczypta
  • roztopione masło – 4 łyżki + do smarowania

Przygotowanie

Drożdże wkruszyć do dużej miski, dodać 2 łyżki cukru i mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodajemy odrobinę letniego mleka i ponownie mieszamy. Posypujemy przesianą mąką i dodajemy szczyptę soli. Z pozostałego mleka ubić 3 żółtka i wlać mieszaninę do miski.

Na koniec dodać 4 łyżki roztopionego masła i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest nadal rzadkie, dodaj trochę mąki zwykłej i wyrabiaj. Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie smażymy naleśniki na patelni lub na patelni, którą najpierw posmarujemy olejem.

Do dalszego smażenia nie powinien być już potrzebny olej. Gotowe placuszki smarujemy roztopionym masłem i dekorujemy konfiturą, bitą śmietaną lub świeżymi owocami.