W niecodzienny sposób z ciasta na zakwasie można zrobić niesamowite ślimaki, które częściowo przypominają ciasto francuskie. Są cudownie delikatne i puszyste.
Mleko, wodę, olej, cukier i suche drożdże umieścić w misce i wymieszać. Dodać mąkę i sól i zagnieść gładkie, nieklejące się ciasto. Ciasto podzielić na 10 części, uformować bułeczki, przykryć i odstawić na 10 minut.
Wymieszaj mąkę i skrobię do oprószenia. Oprósz wałek tą mieszanką i rozwałkuj każdy bochenek na cienki placek, w razie potrzeby odkurzając ponownie. Wymieszaj stopione masło z olejem i posmaruj naleśnik tą mieszanką. Następnie rozwałkuj go za pomocą koła do pizzy, złóż połowę, a następnie zwiń w spiralę. Ślimaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Last Updated on 3 lutego 2023 by admin