Wystarczy wszystko wymieszać i gotowe: Ciasto owocowe rozpływające się w ustach – piekę je przez cały rok.

Najsmaczniejsze ciasto jakie kiedykolwiek upiekłam! To szybkie i łatwe ciastko jest idealne na upalne dni, kiedy chcesz cieszyć się świeżymi owocami sezonowymi.Każdy kęs tej delikatnej dobroci to prawdziwa eksplozja smaków. Doskonały przepis na orzeźwiające ciasto owocowe.

Potrzebujemy:

Na ciasto:

  • 1 jajko
  • 100 g granulowanego cukru
  • 150 g masła
  • 350 g mąki zwykłej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:

  • esencja waniliowa
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 500 g serka śmietankowego
  • 150 g granulowanego cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 300 g owoców

Przygotowanie:

Do miski dodać masło i cukier, ubić na gładką masę. Dodać jajko i ubić. Do powstałej masy stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto zagnieść szpatułką, a następnie ręcznie. Nałóż ciasto na formę (25 x 25 cm) na całej powierzchni i krawędziach. Do osobnej miski dodaj serek śmietankowy. Ubić mikserem, posypać cukrem i ubić.

Stopniowo dodawaj po jednym jajku i kontynuuj ubijanie. Następnie dodać śmietanę, esencję waniliową i dobrze ubić. Na koniec dodać skrobię i ubić. Do formy z ciastem wlać owoce, zalać śmietaną. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić przed podaniem.

Życzymy smacznego!