W kilka chwil przygotujesz to pyszne dwukolorowe ciasto: wymieszaj, wlej do foremki i do piekarnika!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 350 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • wanilia
  • 2 łyżki kakao i 2 łyżki wody
  • masło
  • foremka, najlepiej o średnicy 26-28 cm

Przyrządzenie:

Sypkie składniki, czyli: cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz wanilię – wymieszaj razem.

Następnie dodaj mokre składniki. Najpierw jajka i mleko, następnie olej. Mieszaj do uzyskania gęstej masy. Podziel gotową masę na dwie części.

W miseczce rozpuść kakao w ciepłej wodzie. Do jednej części dodaj rozpuszczone kakao.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Formę do pieczenia posmaruj masłem, a na jej środku postaw niewielki kubek.

Obie masy przelewaj równomiernie, aby uzyskać dwukolorowe ciasto.

Włóż gotową formę do piekarnika i piecz przez 40 minut.

Smacznego!