Pyszne klopsiki z mielonego kurczaka i cukinii: są bardzo smaczne, delikatne i zawierają mniej tłuszczu niż te klasyczne

Cukinia to wszechstronne warzywo, które dobrze komponuje się z różnymi potrawami.

Dziś mam dla Ciebie świetny przepis na kotlety z kurczakaktóre dzięki cukinii są jeszcze bardziej miękkie i zdrowsze!

Potrzebujesz:

  • 1 kg mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • sól do smaku
  • koperek do smaku
  • olej roślinny

Przygotowanie:

Umyj cukinię i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie odciśnij z niej nadmiar soku i wymieszaj z mięsem.

Drobno posiekaj małą wiązkę koperku i dodaj ją do miski z kurczakiem i cukinią. Wszystko dobrze wymieszaj, następnie dodaj jajka i wymieszaj na jednolitą masę. 

Posól, dodaj bułkę tartą, przyprawy i ponownie dobrze wymieszaj. Przed smażeniem przykryj masę i odstaw na 15 minut.

Na patelnię wlej olej roślinny, rękoma uformuj z masy kotlety. Smaż z obu stron na złoty kolor. 

Tak przygotowane kotlety umieść w naczyniu do pieczenia, na którego dnie wcześniej umieść kawałki masła. Piecz w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180°C.

Wszystko gotowe. Możesz podawać.

Życzę smacznego!