Kotlety mielone według przepisu mojej babci to najlepsze, co kiedykolwiek jadłaś. Zapisz ten przepis.

Kto z nas nie lubi kotletów mielonych ? Jednak niestety nie każdy potrafi przyrządzić je perfekcyjnie, a powiedzmy sobie szczerze, że dobry mielony jest na wagę złota! Poniżej podrzucamy wam sprawdzony przepis na idealne kotlety mielone. Koniecznie wypróbuj!

Składniki

  • 60 dag schabu karkowego
  • 60 dag łopatki wieprzowej
  • 3 duże jajka
  • 2 cebule średnie
  • 3/4 szklanki bułki tartej(jeżeli mięso jest bardzo chude wystarczy 1/2 szklanki)
  • sól
  • 1/2 szklanki wody
  • pieprz ziołowy lub prawdziwy
  • ząbek czosnku jeżeli lubimy
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Mięso zmiel wraz z cebulą, dodaj bułkę tartą, sól, pieprz, jajka i wodę. Uformuj kotlety maczając ręce w wodzie, ale nie panieruj ich. Usmaż na patelni równomiernie z dwóch stron. Przełóż kotlety do rondla, wlej tłuszcz z patelni, dolej 1/4 szklanki wody, szybko przykryj i pozostaw na małym ogniu na 15 minut.

Jeśli wolisz chrupiące kotlety, smaż je przewracając kilka razy na obie strony.