Drożdże trzeba wyrobić w odrobinie osłodzonej wody. Mąkę przesiać i dodać do niej sól, wyrośnięte drożdże i wodę. Całość wymieszać w jednolitą masę.
Wyrobione ciasto trzeba przykryć wilgotną szmatką i odstawić na pół godziny. Po upływie tego czasu należy je podzielić na dziesięć równych części, rwąc je rękami. Każdy z kawałków rozwałkować w trójkąt – uwaga, deski NIE posypywać mąką.
Zwinięte rogale należy ułożyć na pergaminie, przykryć folią i pozostawić na 40 minut, żeby wyrosły. Po tym czasie włożyć je do nagrzanego do 250 stopni piekarnika, na którego dnie umieścić trzeba płaskie naczynie z wodą.
Bułeczki pieką się ok. 10 minut, aż do apetycznego zrumienienia.
Wyjęte z piekarnika, gorące rogaliki należy skropić wodą i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Last Updated on 10 czerwca 2022 by admin