Domowe rogaliki, na których przygotowanie wystarczy przeznaczyć zaledwie kilka minut to najlepsza alternatywa dla kupnych ze sklepu czy też z cukierni.

Po co kupować rogale o nieznanym składzie, kiedy można szybko przygotować własne? Będzie nie tylko taniej, ale też zdrowiej. A smak… zachwyca!  Przygotowanie ciasta trwa zaledwie kilka minut.

Potrzebne będą:

  • mąka pszenna – 0,5 kg
  • litr cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżka masła
  • drożdże – 21 g
  • szklanka wody

Przygotowanie

Drożdże trzeba wyrobić w odrobinie osłodzonej wody. Mąkę przesiać i dodać do niej sól, wyrośnięte drożdże i wodę. Całość wymieszać w jednolitą masę.

Wyrobione ciasto trzeba przykryć wilgotną szmatką i odstawić na pół godziny. Po upływie tego czasu należy je podzielić na dziesięć równych części, rwąc je rękami. Każdy z kawałków rozwałkować w trójkąt – uwaga, deski NIE posypywać mąką.

Zwinięte rogale należy ułożyć na pergaminie, przykryć folią i pozostawić na 40 minut, żeby wyrosły. Po tym czasie włożyć je do nagrzanego do 250 stopni piekarnika, na którego dnie umieścić trzeba płaskie naczynie z wodą.

Bułeczki pieką się ok. 10 minut, aż do apetycznego zrumienienia.

Wyjęte z piekarnika, gorące rogaliki należy skropić wodą i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Potem można się cieszyć pyszną, zdrową, a co najważniejsze – własnoręcznie upieczoną przekąską.