Wianki z delikatnego ciasta francuskiego z kremem żółtkowy – Ten przepis to pierwsza klasa

Kruche wianki z ciasta francuskiego z kremem żółtkowym – procedura przygotowania

Wypróbuj te proste wianki z ciasta francuskiego, które zajmą tylko kilka minut. Można je wypełnić czekoladą, karmelem lub klasycznym kremem żółtkowym.

Wieńce z ciasta francuskiego

  • ciasto francuskie – 2 szt
  • jajko – 1 szt
  • pokrojone migdały – do smaku
  • cukier puder – do smaku

Krem żółtkowy

  • żółtka jaj – 2 szt
  • cukier – 2 łyżki
  • skrobia kukurydziana – 2 łyżki
  • wrzące mleko – 250 ml
  • ekstrakt waniliowy – do smaku
  • masło – 1 łyżka

Przygotowanie

Do miski włóż żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy, skrobię kukurydzianą i stopniowo wlewaj do wrzącego mleka, cały czas mieszając.

Wlać mieszaninę do rondla i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie natychmiast zdejmij garnek z ognia. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Przykryj mieszaninę folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia. Na wierzchu ułóż ciasto francuskie, wytnij z niego kółka i wytnij w nich okrągły środek. Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posyp krążki płatkami migdałów, następnie włóż blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 15-20 minut na złoty kolor.

Wyjmij wianki z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie ubić ostudzoną śmietankę z żółtek. Następnie ostrożnie podziel wianki na pół. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, spryskać nim spód wianka i zawinąć go w górę. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.

Smacznego!