Przygotuj te pyszne chrupiące ziemniaczki. Ważna jest marynata, która nada ziemniakom chrupiącą skórkę.

Czy ziemniaki do obiadu muszą być zawsze banalne? Nie!

Od XVII wieku ziemniak towarzyszy potrawom na polskich stołach. Znane są z nimi sałatki ziemniaczane, zupy, w tym kartoflanka, kluski, ziemniaki w mundurkach czy ziemniaki w wersji pure.
Dziś naszą propozycją są pieczone ziemniaczki. Podstawą ich przygotowania jest domowa marynata.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki musztardy, ostrość wg upodobania
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • mieszanka ulubionych ziół: oregano, tymianek, bazylia.

Przygotowanie:

Ziemniaków nie obieraj, dokładnie je wyszoruj i wysusz. Wrzuć je do wrzącej, lekko solonej wody. Ugotuj je na pół twardo. Po odlaniu wody należy ziemniaki ostudzić. W tym czasie przygotuj marynatę. Wymieszaj musztardę, miód, olej, sos sojowy. Potem dodaj zioła i czosnek.

Czosnek powinien być rozgnieciony. Sól możesz dodać, ale nie musisz, ponieważ sos sojowy jest słony.

Ziemniaki pokrój na kształt łódki lub grubsze plasterki. Nie obieraj! Tak przygotowane kartofle przełóż do marynaty i odstaw na 15-20 minut. W tym czasie przygotuj formę do pieczenia, brytfankę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Posmaruj formę odrobiną masła. Takie ziemniaczki są gotowe do pieczenia. Wstaw je do piekarnika na temperaturę 200 stopni.

Piecz ziemniaczki do momentu, kiedy uzyskają złoty kolor. Możesz ustawić piekarnik na grzałkę góra-dół, a po około 10 minutach przestawić na opiekacz i termoobieg. Dobrego apetytu!