Pyszny gulasz z kurczaka w słoikach. Moja rodzina wyrywała sobie przepis z rąk

Niezwykle soczysty i aromatyczny gulasz z mięsa drobiowego zamknięty w słoiku to przepis, o który jestem proszona najczęściej. Łatwy w przygotowaniu może stanowić awaryjny obiad w domu lub smaczny posiłek w podróży, gdy nie mamy dostępu do kuchni czy lokalu gastronomicznego.

SKŁADNIKI:

  • 2 kg mięsa z kurczaka, np. udka
  • 20 g soli
  • liść laurowy (wedle uznania do smaku)
  • pieprz ziarnisty (wedle uznania do smaku)

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie oczyszczamy go ze skóry i dokładnie oddzielamy mięso od kości.

Do większego naczynia wkładamy mięso i dodajemy przyprawy – sól, pieprz i liść laurowy oraz inne zioła jeśli mamy życzenie. Nacieramy nimi mięso z kurczaka i wkładamy do lodówki na 40 minut aby przeszło smakiem.

Gdy kurczak nachodzi smakiem przypraw w lodówce, przygotowujemy słoiki wraz z pokrywkami. Myjemy je, sterylizujemy i dokładnie osuszamy.

Na dnie każdego słoika układamy 10 ziaren pieprzu oraz 2 liście laurowe. Następnie niezbyt ściśle wkładamy mięso z kurczaka, zostawiając nieco miejsca na sos. Każdy słoik przykrywamy folią aluminiową.

Tak przygotowane słoiki wkładamy do zimnego piekarnika i włączamy go do nagrzania na 150 stopni. Pieczemy je w tej temperaturze przez 4,5 godziny.

Po upieczeniu zakręcamy słoiki sterylnymi pokrywkami i układamy do góry dnem.

Przygotowany w ten sposób gulasz z kurczaka w słoikach świetnie sprawdzi się jako zapasowy obiad w spiżarce lub jako łatwy w transporcie wartościowy posiłek w podróży.

error: Treść zabezpieczona !!