Z Francji przywiozłam przepis na ten pyszny obiad. Boże, jak to mi smakuje!
9 707
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszne i aromatyczne danie z ziemniakami, mielonym mięsem i serem. Jest to idealna propozycja na sycący obiad lub kolację. Zapraszam do gotowania!
Składniki📝
- Ziemniak
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- Boczek
- Marchewka
- 1/2 czerwonej papryki
- Włoski pieprz
- Mięso mielone 500-600 g
- Sos pomidorowy 200 g
- Wiosenna cebula
- Ser 100 g (na 2 przepisy)
- 1 jajko
- Ser Cheddar
- Bułka tarta
- Oliwa z oliwek
- Mieszanka pieprzu, sól
- Suszona cebula, papryka
- Suszony czosnek, suszony rozmaryn
Instrukcje
Przygotowanie ziemniaków:
- Ziemniaki: Obierz i pokrój na średniej wielkości kawałki.
- Pieczenie: Skrop ziemniaki oliwą z oliwek, posyp solą, suszoną cebulą, papryką, suszonym czosnkiem i rozmarynem. Piecz w temperaturze 180°C przez 50-60 minut.
Przygotowanie farszu mięsnego:
- Smażenie warzyw: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku, pokrojony boczek, marchewkę i 1/2 czerwonej papryki. Dopraw włoskim pieprzem. Smaż przez 5 minut.
- Mięso mielone: Dodaj do warzyw mięso mielone (500-600 g). Dopraw mieszanką soli i pieprzu. Smaż aż mięso się zarumieni.
- Sos pomidorowy: Wlej sos pomidorowy (200 g) do mięsa i warzyw. Dodaj posiekaną wiosenną cebulę. Gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje i wszystkie składniki będą dobrze połączone.
Przygotowanie zapiekanki:
- Układanie warstw: Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż warstwę pieczonych ziemniaków. Na to połóż warstwę farszu mięsnego. Powtórz warstwy, kończąc na mięsie.
- Ser: Posyp 100 g sera na wierzchu zapiekanki.
- Pieczenie: Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C przez 10 minut, aż ser się roztopi i zarumieni.
Przygotowanie placków z sera i ziemniaków:
- Masa ziemniaczana: W misce wymieszaj 1 jajko, 50 g startego sera, 1 łyżkę mąki, przyprawy (mieszanka pieprzu, sól, suszona cebula, papryka, suszony czosnek, suszony rozmaryn).
- Formowanie: Z masy ziemniaczanej uformuj małe placki. Obtacz w bułce tartej i smaż na dużym ogniu aż do złotego koloru z obu stron.
Serwowanie
Podawaj zapiekankę mięsno-ziemniaczaną na gorąco, udekorowaną świeżymi ziołami. Placki serowo-ziemniaczane mogą służyć jako dodatkowa przekąska lub dodatek do dania głównego.
Smacznego!
Mam nadzieję, że spodoba Wam się ten przepis. Zachęcam do subskrybowania mojego kanału, komentowania i polubienia filmu! Dziękuję za wsparcie i smacznego!