Dodaj porcjami, przesianą wcześniej, mąkę cały czas mieszając. Dodaj zmiękczone masło i 5g soli. Połącz wszystkie składniki intensywnie mieszając. Drewnianą łyżką zacznij wyrabiać ciasto, następnie możesz robić to rękami. Wyrabiaj dotąd, aż ciasto będzie lepkie i miękkie.
Gotowe ciasto przełóż do miski koniecznie przykrywając je ręcznikiem kuchennym lub folią spożywczą. Odstaw na 1 godzinę. Wzrośnięte ciasto rozciągnij, ponownie przykryj i znowu odstaw na 1 godzinę. Nasze ciasto jest miękkie i puszyste. Całe ciasto podziel na mniejsze porcje i wypełnij je nadzieniem.
Zawiń placki, a porcje ciasta nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, formując placuszki. Smaż z obu stron (przez około 1,5 minuty z każdej strony) na złoty kolor. Jeśli chcesz usunąć nadmiar tłuszczu polecamy każdy placuszek wyłożyć na papierowy ręcznik.
Gotowe! Polecamy również posypać gorące racuchy cukrem pudrem przed podaniem, udekorować świeżymi owocami np jagodami, malinami czy truskawkami, lub polać lukrem. Najlepiej smakują podawane od razu na ciepło.
Last Updated on 15 grudnia 2022 by admin