Pyszne radzieckie ciastka „Drewno opałowe” – Domownicy zjedli wszystkie w jeden dzień.

Radzieckie ciastka – Nie możesz sobie wyobrazić lepszej i smaczniejszej przekąski.

Ostatnio sąsiadka poczęstowała mnie takim ciastem, a ja tylko zapytałem, skąd je wzięła. Okazuje się, że wie, jak gotować radzieckie smażone ciastka w domu! Natychmiast spisałam przepis i wysłuchałam wszystkich subtelności i tajemnic. Teraz przygotowuję to pyszną przekąskę własnymi rękami!

Szczególną uwagę zwróciłam na puszyste ciasto. Nigdy nie było wyrabiane w dużej ilości mąki, przez co było raczej rzadkie. Zostało to zdefiniowane w następujący sposób: „Jeśli ciasto przestało spływać przez palce, trzeba przestać dodawać mąkę”. Ponadto ciasto należy ugniatać nie raz, ale kilka razy. W rezultacie otrzymasz puszyste, miękkie i rumiane ciastka!

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej
  • 500 ml wody
  • 340 ml oleju słonecznikowego
  • 50 g cukru
  • 15 g soli
  • 25 g drożdży
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 250 g cebuli
  • 40 g masła
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku

Przygotowanie: