Domowy krem Raffaello. Ten nieziemski smak tego zachwyci każdego. Lepszego nie jadłam.

Chyba każdy z nas kojarzy ten słodki smak – kokos, delikatny krem i migdał. Ślinka leci na samą myśl. Czy da się ten smak uzyskać w warunkach domowych? Oczywiście! I to w o wiele zdrowszej wersji!

Aby to zrobić, potrzebne będą następujące składniki:

  • Skondensowane mleko (niesłodzone) – 400g
  • Masło (prawdziwe – min. 82% tłuszczu) – 200g
  • Biała czekolada – 2 tabliczki (ok. 200g)
  • Wiórki kokosowe – 70g (jednak im więcej, tym bardziej intensywny będzie smak kokosa)

W kąpieli wodnej rozpuść masło z czekoladą. Po całkowitym rozpuszczeniu składników dodaj do nich mleko skondensowane i energicznie zamieszaj (do uzyskania gładkiej masy).

Następnie dosyp wiórki kokosowe i ponownie zamieszaj – tak, by wiórki równomiernie rozłożyły się w masie. W tym celu najlepiej dosypywać je stopniowo, nieustannie mieszając.

I… gotowe! Możesz używać kremu do ciastek!

Jeśli jednak chcesz go użyć później, powstałą masę przelej do słoika, szczelnie zamknij i włóż do lodówki na kilka godzin – najlepiej na całą noc.