Rogale świętomarcińskie bez zakwasu – Przekonaj się, jakie są smaczne.

Rogale świętomarcińskie bez zakwasu – procedura przygotowania

Upiecz rogale świętomarcińskie bez drożdży z pysznym nadzieniem orzechowym. Stanowią niezbędny element każdego stołu z okazji dnia św. Marcina.

Ciasto

  • mąka zwykła – 450 g
  • cukier puder – 50 g
  • sól – 1 szczypta
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • żółtka jaj – 2 szt
  • krem ​​do gotowania – 200 ml
  • miękkie masło – 250 g
  • jajko – 1 szt

Nadzienie orzechowe

  • mielone orzechy włoskie – 150 g
  • cukier puder – 150 g
  • białko jaja – 2 szt

Przygotowanie

Oddziel białka i żółtka. W dużej misce wymieszaj mąkę zwykłą, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka, śmietanę i miękkie masło.

Uformuj ciasto, zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 1 godzinę. W misce wymieszaj zmielone orzechy włoskie, cukier puder i białka na gładką masę.

Ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na placek o średnicy około 30 cm. Każdy pasztet pokroić na 6 trójkątów.

Każdy trójkąt napełnij przygotowanym nadzieniem, posmaruj brzegi roztrzepanym jajkiem i zawiń rogale.

Rogale przełożyć na papier do pieczenia, posmarować jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Po upieczeniu rogaliki przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!