Upiecz rogale świętomarcińskie bez drożdży z pysznym nadzieniem orzechowym. Stanowią niezbędny element każdego stołu z okazji dnia św. Marcina.
Oddziel białka i żółtka. W dużej misce wymieszaj mąkę zwykłą, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka, śmietanę i miękkie masło.
Uformuj ciasto, zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 1 godzinę. W misce wymieszaj zmielone orzechy włoskie, cukier puder i białka na gładką masę.
Ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na placek o średnicy około 30 cm. Każdy pasztet pokroić na 6 trójkątów.
Każdy trójkąt napełnij przygotowanym nadzieniem, posmaruj brzegi roztrzepanym jajkiem i zawiń rogale.
Rogale przełożyć na papier do pieczenia, posmarować jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Po upieczeniu rogaliki przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Last Updated on 13 listopada 2023 by admin