Przepis na drożdżową szarlotkę Jabłkowe rogi. Niezwykły wygląd i smak – Tak dobrej jeszcze nie jadłaś.

Ciasto „Jabłkowe rogi” wykonane z ciasta drożdżowego z najdelikatniejszym nadzieniem z duszonych jabłek i cynamonem ma niezwykły wygląd, łatwo można je podzielić na porcje i z pewnością zachwyci smakiem najbardziej wybrednego łakomczucha!

drożdżowa szarlotka

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 7 g suchych drożdży
  • 40 g masła
  • 30 ml oleju roślinnego
  • 70 g cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ

  • 200 g cukru
  • 120 g masła
  • 150 g mąki pszennej

SKŁADNIKI NA NADZIENIE

  • 5 jabłek
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko (do posmarowania ciasta)

jak ozdobić szarlotkę drożdżową

PRZYGOTOWANIE

Dodaj drożdże do przesianej mąki pszennej, wymieszaj.

Dodaj cukier i sól do ciepłego mleka, wymieszaj. Wlej mleko do mąki, roztopione masło, jajko i również wszystko wymieszaj.

Stopniowo dodawaj olej roślinny i zagniataj ciasto rękami przez 5-7 minut. Ciasto powinno stać się miękkie, gładkie i nie przylegać do dłoni.

Przykryj je folią i pozostaw na 1,5 godziny.

Jabłka obierz, odkrój każdy rdzeń i pokrój w kostkę. Roztop masło na patelni, dodaj jabłka i duś od 3 do 5 minut, aby były bardziej miękkie.

Następnie dodaj cynamon, wymieszaj i poczekaj, aż nadzienie całkowicie ostygnie.

Aby zrobić kruszonkę, wymieszaj cukier i twarde masło widelcem. Dodaj mąkę i połącz rękami, aż otrzymasz odpowiednią konsystencję. Umieść ją w lodówce.

szarlotka z drożdżami

Połóż rosnące ciasto na stole, podziel na 8 równych części i uformuj z nich tej samej wielkości kulki. Przykryj je folią i odstaw na 5-7 minut.

jak zrobić drożdżową szarlotkę

Rozwałkuj każdy kawałek w okrąg o średnicy nieco mniejszej niż naczynie do pieczenia o średnicy 30 cm.

Weź połowę kruszonki i równomiernie rozłóż ją na połowie każdego koła z ciasta.

przepyszna drożdżowa szarlotka

Złóż ciastka na pół, aby kruszonka znalazła się między dwiema warstwami ciasta. Dociśnij końce lekko dłonią.

Pozostaw trochę kruszonki, aby udekorować ciasto, a resztę rozłóż na powierzchni ciast. Na każdym cieście ułóż jabłka po obu stronach. Zawiń ciasto od każdej  krawędzi do środka, aby uzyskać dwa stożki.

 otwarta szarlotka drożdżowa

Nasmaruj blaszkę do ciasta masłem i posyp mąką. Rozłóż ciastka ostrą stroną stożków do środka.

jak zrobić drożdżową szarlotkę

Przykryj formę folią i odstaw na 30–40 minut. Przed pieczeniem posmaruj ciasto jajkiem i posyp resztą kruszonki na wierzchu.

Piecz ciasto przez 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Sprawdzaj gotowość wypieku wykałaczką. Ostudź i połóż ciasto na talerzu do serwowania. Smacznego!