Przepis na drożdżową szarlotkę Jabłkowe rogi. Niezwykły wygląd i smak – Tak dobrej jeszcze nie jadłaś.
Ciasto „Jabłkowe rogi” wykonane z ciasta drożdżowego z najdelikatniejszym nadzieniem z duszonych jabłek i cynamonem ma niezwykły wygląd, łatwo można je podzielić na porcje i z pewnością zachwyci smakiem najbardziej wybrednego łakomczucha!
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 7 g suchych drożdży
- 40 g masła
- 30 ml oleju roślinnego
- 70 g cukru pudru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
- 200 g cukru
- 120 g masła
- 150 g mąki pszennej
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
- 5 jabłek
- 30 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko (do posmarowania ciasta)
PRZYGOTOWANIE
Dodaj drożdże do przesianej mąki pszennej, wymieszaj.
Dodaj cukier i sól do ciepłego mleka, wymieszaj. Wlej mleko do mąki, roztopione masło, jajko i również wszystko wymieszaj.
Stopniowo dodawaj olej roślinny i zagniataj ciasto rękami przez 5-7 minut. Ciasto powinno stać się miękkie, gładkie i nie przylegać do dłoni.
Przykryj je folią i pozostaw na 1,5 godziny.
Jabłka obierz, odkrój każdy rdzeń i pokrój w kostkę. Roztop masło na patelni, dodaj jabłka i duś od 3 do 5 minut, aby były bardziej miękkie.
Następnie dodaj cynamon, wymieszaj i poczekaj, aż nadzienie całkowicie ostygnie.
Aby zrobić kruszonkę, wymieszaj cukier i twarde masło widelcem. Dodaj mąkę i połącz rękami, aż otrzymasz odpowiednią konsystencję. Umieść ją w lodówce.
Połóż rosnące ciasto na stole, podziel na 8 równych części i uformuj z nich tej samej wielkości kulki. Przykryj je folią i odstaw na 5-7 minut.
Rozwałkuj każdy kawałek w okrąg o średnicy nieco mniejszej niż naczynie do pieczenia o średnicy 30 cm.
Weź połowę kruszonki i równomiernie rozłóż ją na połowie każdego koła z ciasta.
Złóż ciastka na pół, aby kruszonka znalazła się między dwiema warstwami ciasta. Dociśnij końce lekko dłonią.
Pozostaw trochę kruszonki, aby udekorować ciasto, a resztę rozłóż na powierzchni ciast. Na każdym cieście ułóż jabłka po obu stronach. Zawiń ciasto od każdej krawędzi do środka, aby uzyskać dwa stożki.
Nasmaruj blaszkę do ciasta masłem i posyp mąką. Rozłóż ciastka ostrą stroną stożków do środka.
Przykryj formę folią i odstaw na 30–40 minut. Przed pieczeniem posmaruj ciasto jajkiem i posyp resztą kruszonki na wierzchu.
Piecz ciasto przez 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Sprawdzaj gotowość wypieku wykałaczką. Ostudź i połóż ciasto na talerzu do serwowania. Smacznego!