Dlatego rolki są częstym elementem wszelkich uroczystości. Ta rolada z cienkiego ciasta bardzo dobrze się toczy i nie pęka. Dodatkowo dopełnia go pyszna śmietanka do kawy.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Jajka i cukier ubić na sztywną pianę, dodać olej, mąkę wymieszaną z orzechami i wymieszać. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej smalcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 10 minut.
Wyjmij upieczony naleśnik z blachy do pieczenia i jeszcze ciepły zwiń w papier i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować krem: zmiksować trzepaczką mleko, mąkę, cukier i żółtka na gładką masę. Po ostygnięciu dodać masło, stopniowo dodawać kawę i ubijać do powstania piany.
Rozwałkować schłodzone ciasto, rozsmarować około 3/4 kremu. Następnie zawijamy w rulon, wierzch smarujemy pozostałym kremem. Wygładzić i posypać orzechami. Niech stwardnieje w lodówce.
Last Updated on 24 sierpnia 2023 by admin