Rolada orzechowa z kremem kawowym – Ten przepis to pierwsza klasa.

Ciasto w kształcie rolki ma wiele zalet. Nie jest trudne w przygotowaniu, dobrze się przechowuje i podaje.

Dlatego rolki są częstym elementem wszelkich uroczystości. Ta rolada z cienkiego ciasta bardzo dobrze się toczy i nie pęka. Dodatkowo dopełnia go pyszna śmietanka do kawy.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 150 g granulowanego cukru
  • 60 g mąki półgrubej
  • 50 g mielonych orzechów
  • 1 łyżka oleju

Krem:

  • 200 g cukru pudru
  • 200 ml mleka
  • 70 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 250 g masła
  • 6 łyżek kawy po turecku (mocnej)
  • mielone orzechy (do posypania)

Proces przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Jajka i cukier ubić na sztywną pianę, dodać olej, mąkę wymieszaną z orzechami i wymieszać. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej smalcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 10 minut.

Wyjmij upieczony naleśnik z blachy do pieczenia i jeszcze ciepły zwiń w papier i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować krem: zmiksować trzepaczką mleko, mąkę, cukier i żółtka na gładką masę. Po ostygnięciu dodać masło, stopniowo dodawać kawę i ubijać do powstania piany.

Rozwałkować schłodzone ciasto, rozsmarować około 3/4 kremu. Następnie zawijamy w rulon, wierzch smarujemy pozostałym kremem. Wygładzić i posypać orzechami. Niech stwardnieje w lodówce.