Rolada mięsna bez pieczenia na Świąteczny stół. To danie pokocha każdy bez wyjątku.

Jeśli szukasz sposobu serwowania mięsa na świątecznym stole, aby był ciekawy i oczywiście smaczny, zwróć uwagę na rolady mięsne: są one przygotowane prosto, ale wyglądają bardzo elegancko.

Rolada której przepisem chcę się dziś z Tobą podzielić, wcale nie musi być pieczona. Danie jest soczyste, delikatne i sycące, a do tego sposób przygotowania nie jest skomplikowany!

Rolada mięsna bez pieczenia? Podpowiem Ci jak przygotować roladę z kurczakiem bez użycia piekarnika. Podstawą są same łatwo dostępne produkty!

SKŁADNIKI

  • 300 g ugotowanych piersi z kurczaka
  • 100 g miękkiego sera śmietankowego
  • 4 łyżki ugotowanego zielonego groszku
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki ryżu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek koperku
  • sól, ulubione przyprawy do smaku

PRZYGOTOWANIE

Ugotowany filet z kurczaka posiekaj, dodaj przyprawy, ser śmietankowy i ugotowany groszek. Groszek możesz pozostawić w całości lub możesz posiekać go razem z mięsem. Dokładnie wymieszaj uzyskaną masę – to podstawa przyszłej rolady.

Ryż ugotuj, a następnie ostudź.

Cooked rice in bowl on wooden background

Posiekaj cebulę i czosnek w małą kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj obrane i posiekane grzyby do cebuli. Smaż, aż płyn całkowicie wyparuje z grzybów.

Dodaj przyprawy i ryż do pieczarek. Ostudź powstałą mieszaninę, a następnie zmiel blenderem.

Ułóż równomiernie warstwę fileta z kurczaka z groszkiem (o grubości około 1–1,5 cm) na arkuszu folii. Zostawiając około 2 cm wolnej krawędzi, rozłóż nadzienie grzybowe, posyp posiekanymi orzechami i posiekanymi ziołami.

Zwiń składniki w roladę i włóż do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem udekoruj pyszną roladę z kurczaka posiekanymi ziołami, ziarnami granatu lub żurawiną.

Ta łatwa do przyrządzenia rolada jest obłędnie pyszna, doskonale zachowuje swój kształt i, co ważne, nie wymaga pieczenia.

Jeśli chcesz, możesz eksperymentować ze składnikami: zamiast groszku dodaj np. szpinak. Smak będzie oczywiście inny, ale równie wyjątkowy i nie mniej apetyczny! Smacznego!