Rolada mięsna bez pieczenia na Świąteczny stół. To danie pokocha każdy bez wyjątku.
Jeśli szukasz sposobu serwowania mięsa na świątecznym stole, aby był ciekawy i oczywiście smaczny, zwróć uwagę na rolady mięsne: są one przygotowane prosto, ale wyglądają bardzo elegancko.
Rolada której przepisem chcę się dziś z Tobą podzielić, wcale nie musi być pieczona. Danie jest soczyste, delikatne i sycące, a do tego sposób przygotowania nie jest skomplikowany!
Rolada mięsna bez pieczenia? Podpowiem Ci jak przygotować roladę z kurczakiem bez użycia piekarnika. Podstawą są same łatwo dostępne produkty!
SKŁADNIKI
- 300 g ugotowanych piersi z kurczaka
- 100 g miękkiego sera śmietankowego
- 4 łyżki ugotowanego zielonego groszku
- 6 dużych pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki orzechów włoskich
- 0,5 szklanki ryżu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek koperku
- sól, ulubione przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE
Ugotowany filet z kurczaka posiekaj, dodaj przyprawy, ser śmietankowy i ugotowany groszek. Groszek możesz pozostawić w całości lub możesz posiekać go razem z mięsem. Dokładnie wymieszaj uzyskaną masę – to podstawa przyszłej rolady.
Ryż ugotuj, a następnie ostudź.
Posiekaj cebulę i czosnek w małą kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj obrane i posiekane grzyby do cebuli. Smaż, aż płyn całkowicie wyparuje z grzybów.
Dodaj przyprawy i ryż do pieczarek. Ostudź powstałą mieszaninę, a następnie zmiel blenderem.
Ułóż równomiernie warstwę fileta z kurczaka z groszkiem (o grubości około 1–1,5 cm) na arkuszu folii. Zostawiając około 2 cm wolnej krawędzi, rozłóż nadzienie grzybowe, posyp posiekanymi orzechami i posiekanymi ziołami.
Zwiń składniki w roladę i włóż do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem udekoruj pyszną roladę z kurczaka posiekanymi ziołami, ziarnami granatu lub żurawiną.
Ta łatwa do przyrządzenia rolada jest obłędnie pyszna, doskonale zachowuje swój kształt i, co ważne, nie wymaga pieczenia.