Proste składniki tworzą apetyczne i genialnie smaczne danie. Sposób przygotowania jest banalnie prosty, a jednocześnie bardzo oryginalny, przekonaj się sama! Najważniejsze: sycące, smaczne i nieskomplikowane !!!
Do tej rolady możesz użyć całego kurczaka lub ugotować filet (jeśli lubisz chude mięsko). Ponadto mięso możesz przygotować na dwa sposoby: ugotować, dzięki czemu wywar jest przezroczysty (z warzywami i ziołami) lub udusić, jak w mojej wersji.
Włóż mięso na patelnię bez dodawania tłuszczu! Postaw na małym ogniu i zacznij dusić kurczaka. Posól i pieprz mięso, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Przykryj i dalej duś na wolnym ogniu. W międzyczasie rozcieńcz żelatynę w ciepłej wodzie. Musi całkowicie się rozpuścić.
Kiedy mięso będzie gotowe (duszone we własnym soku powinno być nie więcej niż 35 minut na małym ogniu), pozwól mu ostygnąć i oddziel mięso od kości. Następnie wymieszaj z rozcieńczoną żelatyną i płynem pozostałym z duszenia, wlej składniki do pustej, plastikowej butelki i włóż do lodówki, aż całkowicie zastygnie.
Możesz dodać np. orzechy i podsmażoną cebulę do mięsa. Tak więc, gdy rolada jest gotowa, delikatnie przetnij butelkę i wyjmij ją. Gotowe!
Domową roladę z kurczaka w butelce można przygotować z różnymi dodatkami: orzechami, warzywami, groszkiem lub kukurydzą, a także ziołami, a nawet innym mięsem.
Last Updated on 6 grudnia 2019 by admin