Roladki kremowe z twarogiem – Koniecznie wypróbuj ten przepis

Bułeczki z bitą śmietaną i twarogiem – procedura przygotowania

Wspaniałe słodkie ciasto można zrobić z ciasta z bitą śmietaną, następnie wypełnić je nadzieniem twarogowym i upiec.

Na ciasto

  • mąka zwykła – 400 g
  • sól – 1 szczypta
  • jajko – 1 szt
  • śmietana do ubijania – 250 ml
  • margaryna – 250 g
  • jajko do smarowania – 1 szt

Do nadzienia

  • kostka twarogu miękkiego – 2 szt
  • jajka – 2 szt
  • cukier – do smaku
  • rum – do smaku
  • sok z cytryny – do smaku

Przygotowanie

Do miski wsypać mąkę pszenną, sól, jajka ubić, dodać śmietanę i dodać zmiękczoną margarynę. Jeśli lubisz prawdziwy maślany smak, możesz użyć również masła. Wyrobić gęste i błyszczące ciasto. Następnie podziel go na 4 części.

Jajka na nadzienie rozbić, oddzielić żółtka i białka, białka ubić na sztywną pianę. Twarożek wymieszać z żółtkiem, sokiem z cytryny, rumem i cukrem, dodać składniki według własnego uznania. Na koniec ostrożnie wymieszaj z ubitymi białkami.

Na lekko oprószonym mąką wałku rozwałkuj każdą część ciasta na okrągły placek o grubości około 2 milimetrów. Podziel je za pomocą koła do pizzy na 8 trójkątów, na szerszy koniec nałóż nadzienie i zwiń do samego końca.

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz, aż będą złociste. Przed podaniem warto posłodzić je cukrem pudrem.