Wspaniałe słodkie ciasto można zrobić z ciasta z bitą śmietaną, następnie wypełnić je nadzieniem twarogowym i upiec.
Do miski wsypać mąkę pszenną, sól, jajka ubić, dodać śmietanę i dodać zmiękczoną margarynę. Jeśli lubisz prawdziwy maślany smak, możesz użyć również masła. Wyrobić gęste i błyszczące ciasto. Następnie podziel go na 4 części.
Jajka na nadzienie rozbić, oddzielić żółtka i białka, białka ubić na sztywną pianę. Twarożek wymieszać z żółtkiem, sokiem z cytryny, rumem i cukrem, dodać składniki według własnego uznania. Na koniec ostrożnie wymieszaj z ubitymi białkami.
Na lekko oprószonym mąką wałku rozwałkuj każdą część ciasta na okrągły placek o grubości około 2 milimetrów. Podziel je za pomocą koła do pizzy na 8 trójkątów, na szerszy koniec nałóż nadzienie i zwiń do samego końca.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz, aż będą złociste. Przed podaniem warto posłodzić je cukrem pudrem.
Last Updated on 12 września 2023 by admin