W plastry wieprzowiny można zwinąć wspaniałe nadzienie z grzybami i nadziać je na szaszłyki. Piecze się je na jednym arkuszu z ziemniakami, które następnie podaje się jako dodatek.
Plasterki wieprzowiny cienko rozbić, doprawić solą i pieprzem do smaku i odstawić na 30 minut. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewkę na grubej tarce i pokrój pieczarki w kostkę. Wrzuć cebulę i marchewkę na patelnię z odrobiną oleju i smaż przez chwilę. Następnie dodać pieczarki, posolić, doprawić ziołami prowansalskimi i smażyć wszystko do miękkości. Następnie pozwól mieszaninie ostygnąć.
Ziemniaki obrać i pokroić w większe frytki. Ułożyć je na blasze, dodać trochę oleju, posolić, doprawić przyprawą do ziemniaków i wymieszać. Część schłodzonej mieszanki nałożyć na plastry mięsa, a następnie zwinąć. Powstałe roladki nawlecz na dwa patyczki do szaszłyków lub igły do grillowania.
Umieść nadziane na szaszłyki bułki na tacce ziemniaczanej. Przykryj je wilgotnym papierem do pieczenia, a następnie folią aluminiową. Całość pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 40 minut. Następnie zdjąć folię i papier i piec jeszcze 10 minut.
Last Updated on 3 lutego 2023 by admin