Roladki serowe z cynamonem – Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz.
Roladki twarogowe z cynamonem – procedura przygotowania
Czy jesteś głodny? W takim razie wyjątkowe bułeczki serowe z cynamonem z pewnością zaspokoją Twoje zapotrzebowanie na cukier. Mają strukturę delikatnego biszkoptu i doskonale smakują z filiżanką dobrej kawy lub herbaty owocowej. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, więc poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz.
Składniki
- miękki twarożek – 250 g
- miękkie masło – 80 g
- cukier puder – 2 łyżki
- mąka zwykła – 200 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- sól – 1 szczypta
- cukier cynamonowy – do smaku
Przygotowanie
Najpierw zacznij przygotowywać ciasto twarogowe na bułki. W misce wymieszaj miękkie masło z miękkim twarogiem, solą, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i mąką. Ze wszystkich składników wyrobić gładkie, jednolite ciasto o elastycznej konsystencji.
Robienie bułek serowych z cynamonem i pieczenie ich
Gotowe ciasto wyłóż z miski na posypany mąką wałek i podziel na dwie równe części. Następnie zwiń każdy z nich w cienki placek. Pokrój go nożem do pizzy i uformuj paski o tej samej szerokości. Na każdy pasek nałóż odrobinę cukru cynamonowego i zwiń go w rulon.
Poszczególne kawałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 180°C.
Serwujemy bułeczki z serem cynamonowym
Upieczone bułeczki serowe wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem. Gdy ciasto wystygnie, można je podać z ulubionym napojem. Życzymy dobrego apetytu.
Jak ulepszyć bułki serowe?
Jeśli lubisz słodkie wypieki o bardziej urozmaiconym smaku, bułki twarogowe możesz wypełnić także konfiturą owocową, Nutellą, mielonymi orzechami z cukrem lub roztopioną czekoladą (białą, mleczną i gorzką). Przecież czekolada sprawdzi się także jako polewa, która będzie doskonałym mini deserem do kawy z bułek.