Roladki serowe z cynamonem – Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz.

Roladki twarogowe z cynamonem – procedura przygotowania

Czy jesteś głodny? W takim razie wyjątkowe bułeczki serowe z cynamonem z pewnością zaspokoją Twoje zapotrzebowanie na cukier. Mają strukturę delikatnego biszkoptu i doskonale smakują z filiżanką dobrej kawy lub herbaty owocowej. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, więc poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz.

Składniki

  • miękki twarożek – 250 g
  • miękkie masło – 80 g
  • cukier puder – 2 łyżki
  • mąka zwykła – 200 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • sól – 1 szczypta
  • cukier cynamonowy – do smaku

Przygotowanie

Najpierw zacznij przygotowywać ciasto twarogowe na bułki. W misce wymieszaj miękkie masło z miękkim twarogiem, solą, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i mąką. Ze wszystkich składników wyrobić gładkie, jednolite ciasto o elastycznej konsystencji.

Robienie bułek serowych z cynamonem i pieczenie ich

Gotowe ciasto wyłóż z miski na posypany mąką wałek i podziel na dwie równe części. Następnie zwiń każdy z nich w cienki placek. Pokrój go nożem do pizzy i uformuj paski o tej samej szerokości. Na każdy pasek nałóż odrobinę cukru cynamonowego i zwiń go w rulon.

Poszczególne kawałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 180°C.

Serwujemy bułeczki z serem cynamonowym

Upieczone bułeczki serowe wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem. Gdy ciasto wystygnie, można je podać z ulubionym napojem. Życzymy dobrego apetytu.

Jak ulepszyć bułki serowe?

Jeśli lubisz słodkie wypieki o bardziej urozmaiconym smaku, bułki twarogowe możesz wypełnić także konfiturą owocową, Nutellą, mielonymi orzechami z cukrem lub roztopioną czekoladą (białą, mleczną i gorzką). Przecież czekolada sprawdzi się także jako polewa, która będzie doskonałym mini deserem do kawy z bułek.