Roladki z kapusty pekińskiej – nieprzyzwoicie smaczne. Goście będą prosić o dokładkę

Przepyszne roladki z kapusty pekińskiej, zachwycające swoim smakiem!

Smażone roladki z kapusty pekińskiej, nadziewane idealnie nadają się na szybki i prosty obiad, a także na kolację! Do przyrządzenia roladek najlepiej jest wybrać, jak największą główkę kapusty, aby uzyskać dużą ilość szerokich i rozłożystych liści.

Do nadzienia najlepsze są pomidory wywodzące się mięsistych odmian. Gdy w trakcie krojenia okaże się, że są zbyt soczyste, zaleca się wtedy rozłożenie ich na talerzu, wyłożonym papierowym ręcznikiem, który usunie z nich nadmiar wilgoci.

Składniki:

  • kapusta pekińska (1 sztuka)
  • jajko (4 sztuki)
  • mąka pszenna (3 łyżki)
  • pomidor (2 sztuki)
  • twardy ser (200 gram)
  • śmietana (3 łyżki)
  • zioła (1 pęczek)
  • olej słonecznikowy (2 łyżki)
  • sól (do smaku)
  • pieprz czarny mielony (do smaku)

Przygotowanie:

Na początku trzeba oddzielić liście kapusty od łodygi, usunąć najtwardszą część od jej podstawy i rozbić liście przy pomocy tłuczka kuchennego. Następnie mieszamy jajka z solą i pieprzem, dodajemy do nich mąkę i wszystko razem mieszamy tak, aby uzyskać gładką masę.

W dalszej kolejności każdy liść kapusty zanurzany w przygotowanej mieszance i smażymy na oleju słonecznikowym przez około minutę z obu stron. Potem usmażone liście wykładamy na papierowym ręczniku w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Teraz czas na przygotowania nadzienia. Pomidory kroimy na pół, usuwamy z nich nasiona łyżką i kroimy w kostkę.

Następnie ścieramy ser na tarce z drobnymi oczkami i mieszamy razem z posiekanymi ziołami i śmietaną. Nadzienie doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Na krawędzi usmażonego liścia kapusty kładziemy farsz, zawijamy w rulonik i ustawiamy na talerzu. Danie jest gotowe do spożycia! Smacznego!