Zawijane bułeczki z twarogu – sposób przygotowania
Czy lubisz piec? A czy Wy robiliście już bułeczki z twarogiem? Jeśli nadal nie odważysz się spróbować tego rodzaju ciasta, to dziś jest odpowiednia okazja, aby przełamać tę barierę. Przedstawiamy przepis na świetne, łatwe, szybkie i pyszne bułeczki z twarogiem, które przygotują nawet początkujący i które przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Przyjdź i przekonaj się, jak łatwo upiec te bułeczki z twarogiem.
Ciasto
- zwykła mąka – 250 gr
- cukier – 100 gr
- twaróg – 180 gr
- mleko – 100 ml
- olej słonecznikowy – 50 gr
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- sól – 1 szczypta
- esencja waniliowa – do smaku
Nadzienie
- twaróg – 200 gr
- cukier – 2 łyżki
- skrobia – 1 i pół łyżki
- cukier puder – w razie potrzeby
Przygotowanie
Co najmniej pół godziny przed przygotowaniem wyjmij wszystkie składniki z lodówki i pozwól im nabrać temperatury pokojowej. Ułatwi ci to pracę z nimi, a konsystencja ciasta, które z nich zrobisz, będzie lepsza.
Najpierw przygotuj ciasto. Twarożek przełożyć do głębokiej miski, dodać cukier i esencję waniliową i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Możesz użyć elektrycznego ubijaka. Następnie dodaj jeden decylitr mleka i pół decylitra oleju słonecznikowego do mieszanki i ponownie wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj zwykłą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, a następnie wymieszaj tę mieszaninę z mieszanką twarogową.
Zagnieść mikserem, robotem lub ręcznie na miękkie i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać trochę mąki. Jeśli wręcz przeciwnie, jest gęsty, rozcieńcz go mlekiem. Odłóż wyrobione ciasto na bok i przykryj folią spożywczą na 20 minut.
Aby przygotować nadzienie, wymieszaj wszystkie wymienione składniki i dokładnie je wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować wałkiem na placek o grubości około pół centymetra.
Następnie pokroić ciasto na mniejsze prostokąty. Na brzeg każdego nałożyć łyżkę nadzienia i zwinąć w rulon. Rozłóż przygotowane w ten sposób bułeczki na blasze do pieczenia i piecz przez 30 do 40 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem przed podaniem.