Rolki z nadzieniem jabłkowym – idealne do kawki lub herbatki. Kilka chwil i gotowe.

Oto przepis na rolki z nadzienie, który wpadnie w oko nie tylko tym, którzy uwielbiają jabłka. To świetny deser do kawy lub herbaty, który na pewno zasmakuje naszym gościom.

Czego potrzebujemy do przygotowania rolek?

  • cztery jabłka
  • 200 g cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 125 g masła
  • 125 ml oleju
  • 125 ml kefiru
  • 75 g cukru pudru
  • 10 g cukru wanilinowego
  • jedna łyżka skrobi kukurydzianej
  • łyżeczka kurkumy
  • jedno jajko
  • 630 g mąki

Jak przygotować rolki?

Pierwszym rokiem będzie nadzienie. Na patelni należy wymieszać wcześniej starte jabłka z cukrem i gotować na wolnym ogniu przez nie więcej niż 25 minut. Należy poczekać, aż odparuje nadmiar płynu. Następnie dodajemy cynamon? Na koniec mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

W oddzielnej misce łączymy ze sobą masło, olej roślinny, cukier puder, cukier wanilinowy, a także kurkumę, jajka i skrobię ziemniaczaną. Do tak dobranej masy dokładamy powoli mąkę i zagniatamy ciasto.

Całość dzielimy na około 40 kulek. Każdą kilkę rozwałkowujemy za pomocą wałka. Rozkładamy na nim nadzienie i skręcamy w rulonik.

Tak zrobione rolki układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około pół godziny.

Nasze rolki zasmakują na pewno nawet najbardziej wybrednym łasuchom. Smacznego!