Jeden składnik może mieć ogromny wpływ na to, by przygotowane bułeczki nabrały puszystości i miękkości. Przepis.

Jak przygotować doskonały zakwas? Poznaj idealny przepis na ciasto drożdżowe!

Taki zakwas dodany do masy sprawi, że upieczone bułeczki i ciasta będą wyjątkowo puszyste.

Z podanego przepisu powstaje aż 1,5 kg ciasta – jeśli to dla Ciebie za duża porcja, możesz z powodzeniem zamrozić połowę i mieć już gotową masę na drożdżówkę prosto do piekarnika! Jeśli jednak nie jesteś dużym łasuchem, a przy tym wolisz przygotować ciasto “na świeżo” wystarczy, że podzielisz wszystkie składniki na pół.

Składniki:

Zaczyn drożdżowy:

  • 30 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych
  • 125 ml ciepłej wody (lub ½ szklanki)
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej (najlepiej przesianej)
  • 2 jaja
  • 200 g miękkiego masła
  • 375 ml mleka (lub 1 i ½ szklanki)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 110 g cukru (lub ½ szklanki)
  • 2 łyżki wódki
  • łyżeczka soli

Przepis krok po kroku:

Drożdże i cukier rozpuść w ciepłej (ale nie gorącej!) wodzie.

Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj – masa powinna mieć konsystencję rzadkiego budyniu. Można użyć nieco mniej lub więcej mąki – w zależności od uzyskanej płynności. Odstaw zakwas drożdżowy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jaja i cukier wymieszaj trzepaczką, delikatnie ubij. Dodaj wyrośnięty zaczyn i wymieszaj całość. Do uzyskanej masy dodaj wódkę, masło, śmietanę, olej i sól. Wszystkie składniki ubij trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.

Podziel przesianą mąkę na pół i pierwsze ½ kg dodaj porcjami do masy – najlepiej po 1 łyżce, ciągle mieszając. Gdy ciasto zgęstnieje, można zacząć wyrabiać je ręcznie. Po tym czasie miskę z masą przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1h do wyrośnięcia. 

Po upływie godziny dodaj resztę mąki i ponownie wyrób ciasto, a następnie odstaw na kolejną godzinę.  Po tym czasie ciasto powinno potroić swoją objętość, być puszyste i delikatne. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę i piecz około godziny w temperaturze 160 stopni. Można posypać je kruszonką, ulubionymi owocami lub polukrować po ostygnięciu. 

Smacznego!