Jeden składnik może mieć ogromny wpływ na to, by przygotowane bułeczki nabrały puszystości i miękkości. Przepis.
Jak przygotować doskonały zakwas? Poznaj idealny przepis na ciasto drożdżowe!
Taki zakwas dodany do masy sprawi, że upieczone bułeczki i ciasta będą wyjątkowo puszyste.
Z podanego przepisu powstaje aż 1,5 kg ciasta – jeśli to dla Ciebie za duża porcja, możesz z powodzeniem zamrozić połowę i mieć już gotową masę na drożdżówkę prosto do piekarnika! Jeśli jednak nie jesteś dużym łasuchem, a przy tym wolisz przygotować ciasto “na świeżo” wystarczy, że podzielisz wszystkie składniki na pół.
Składniki:
Zaczyn drożdżowy:
- 30 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych
- 125 ml ciepłej wody (lub ½ szklanki)
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej (najlepiej przesianej)
- 2 jaja
- 200 g miękkiego masła
- 375 ml mleka (lub 1 i ½ szklanki)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 110 g cukru (lub ½ szklanki)
- 2 łyżki wódki
- łyżeczka soli
Przepis krok po kroku:
Drożdże i cukier rozpuść w ciepłej (ale nie gorącej!) wodzie.
Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj – masa powinna mieć konsystencję rzadkiego budyniu. Można użyć nieco mniej lub więcej mąki – w zależności od uzyskanej płynności. Odstaw zakwas drożdżowy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jaja i cukier wymieszaj trzepaczką, delikatnie ubij. Dodaj wyrośnięty zaczyn i wymieszaj całość. Do uzyskanej masy dodaj wódkę, masło, śmietanę, olej i sól. Wszystkie składniki ubij trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Podziel przesianą mąkę na pół i pierwsze ½ kg dodaj porcjami do masy – najlepiej po 1 łyżce, ciągle mieszając. Gdy ciasto zgęstnieje, można zacząć wyrabiać je ręcznie. Po tym czasie miskę z masą przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1h do wyrośnięcia.
Po upływie godziny dodaj resztę mąki i ponownie wyrób ciasto, a następnie odstaw na kolejną godzinę. Po tym czasie ciasto powinno potroić swoją objętość, być puszyste i delikatne. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę i piecz około godziny w temperaturze 160 stopni. Można posypać je kruszonką, ulubionymi owocami lub polukrować po ostygnięciu.