W 15 min zrobisz ta pyszną przekąskę dla niespodziewanych gości. Każdy będzie zachwycony.

Dysponujesz odrobiną wolnego czasu? Poświęć tylko 15 minut, a zrobisz świetną przekąskę! Doskonale nada się na imprezie albo jako przekąska do filmu.

Nie potrzebujemy wielu składników. Część z nich z pewnością znajdzie się w lodówce, ale jeżeli musimy wyruszyć na zakupy, to tak będzie prezentowała się ich lista:

  • 500g piersi z kurczaka (zmielonych);
  • 2 łyżki wyciśniętego czosnku;
  • 1 łyżka imbiru;
  • 2 szklanki posiekanej kapusty;
  • 1 szklanka posiekanej marchwi;
  • 1 poszatkowana zielona cebula;
  • 2 łyżki mąki;
  • 1 łyżka wody;
  • 1 litr oleju do smażenia;
  • ciasto francuskie (gotowe albo samodzielnie wykonane);

W pierwszej kolejności należy przygotować farsz. Kurczaka zmielić i podsmażyć z imbirem i czosnkiem, by się zarumienił. Dodajemy nieco kapusty, marchwi i cebuli, a gdy składniki połączą się — przez 5 minut trzymamy na małym ogniu.

W niewielkiej misce mieszamy wodę z mąką, a powstałą pastę wykorzystujemy do zawijania sajgonek. Na rolkę ciasta nakładamy równomiernie farsz i zawijamy jak sajgonki. Brzegi łączymy z pastą, co zapobiegnie rozklejaniu się.

 

Smażymy na rozgrzanym oleju. Sygnałem, że sajgonki są gotowe jest ich zarumienienie.