Łatwa w wykonaniu sałatka. Kolacja jak marzenie. Szybko i pysznie. Wszyscy są zachwyceni jej smakiem.

Jednym z moich ulubionych w ostatnim czasie jest przepis na sałatkę z czerwonej fasoli! Jest tak smaczna, że moi goście nieustannie proszą mnie o przepis!

Potrzebne składniki:

  • puszka kukurydzy,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • trzy jajka ugotowane na twardo,
  • twardy ser – 150g,
  • duża garść grzanek*,
  • do smaku: czosnek, majonez, sól i pieprz;

Otwórz puszki i odlej z nich zalewę. Następnie kukurydzę i fasolę umieść w dużej misce. Zetrzyj lub bardzo drobno pokrój jajka. Dodaj posiekany czosnek – ząbek (lub więcej, w zależności od oczekiwanego stopnia ostrości). Dodaj składniki do miski z warzywami.

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i również dodaj do pozostałych składników. Całość dopraw solą, pieprzem oraz majonezem. Dokładnie wymieszaj. Całość posyp chrupiącymi grzankami (przepis poniżej).

*Grzanki:
Kilka kromek chleba pokrój w dość drobną i równą kostkę. Następnie wrzuć kawałki chleba na rozgrzaną patelnię i praż je  aż się zarumienią na złocisty lub lekko brązowy kolor. Powinny stać się chrupiące.