Sałatka na zimę, zwana leniwą – przygotuj jej więcej, bo znika w mgnieniu oka. W sklepie takiej nie kupisz

Sałatka na zimę, zwana leniwą. Warto przygotować jej bardzo dużo, gdyż znika w mgnieniu oka.

Jedno jest pewne, Twoim bliskim od razu spodoba się jej smak i będą chcieli jeszcze więcej. Sałatka jest łatwa i szybka w wykonaniu, a dodatkowo posiada niesamowity smak. Poza tym może służyć jako dodatek do większości dań.

Składniki na słoik 0,5 l:

  • kapusta 1200 g
  • pomidory 1 kg
  • papryka 1 kg
  • marchew 800 g
  • cebula 500 g
  • pieprz 5 ziaren
  • gorąca woda 4 łyżki
  • olej roślinny 1 łyżka
  • cukier 1 łyżka
  • ocet 0,5 łyżki
  • sól 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Przygotuj słoik i włóż do niego pieprz, następnie marchewkę, która musi być starta na tarce po koreańsku. Podczas wkładania należy ją delikatnie ugniatać. Kolejną wartę powinna tworzyć cebula, pokrojona na pół pierścienie.

Następnie weź paprykę, usuń z niej dokładnie wszystkie pestki i użyj jej jako kolejnej warstwy. Nie zapomnij, aby całość delikatnie ugnieść. Czwartą warstwą powinna być poszatkowana kapusta, a kolejną pokrojone pomidory z których została usunięta łodyga.

Ponownie ugnieć warzywa. Teraz wlej olej, a następnie przygotuj marynatę. Połącz cukier, sól, ocet i wodę i wlej do słoika.

Przygotowaną sałatkę w słoiku, gotuj w garnku przez 20 minut, następnie wyciągnij i poczekaj do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!