Sałatka Paryska – oryginalna, taka jaka była przed 1989 rokiem: Smak niezapomniany.

Sałatka, dokładnie taka, jaką pamiętamy z barów mlecznych.

Takiego przysmaku dziś naprawdę nie można kupić. Nazwa przepisu pochodzi od legendarnego paryskiego salami , które w połączeniu ze świeżą bułką było popularnym szybkim obiadem. Jeśli nie możesz znaleźć paryskiego salami, użyj salami z makreli.

Na pół kilograma sałatki paryskiej potrzebujemy:

  • 200 g paryskiego salami
  • 90 gramów ogórków kiszonych
  • 30 g sterylizowanego groszku
  • 13 g cebuli
  • 150 g domowego majonezu (żółtka i olej – najlepiej użyć domowych jajek)
  • 5 gramów cukru pudru
  • 5 gramów soli
  • 10 g pełnotłustej musztardy
  • 2,5 g octu (jedna łyżeczka)
  • 4 g sosu Worcestershire
  • mielony czarny pieprz (0,25 = na czubku noża)

Przygotowanie:

Wyciągamy 200 gramów salami, 90 gramów słodko-kwaśnych ogórków, 30 gramów sterylizowanego groszku, 13 gramów cebuli. Salami pokroić ręcznie na cienkie kluski. Ogórki kroimy również ręcznie.

Cebulę pokroić w jak najmniejszą kostkę. Aby nie był ostry i gorzki, przełóż go na sito. I zalej wrzątkiem.

Umieść posiekane składniki i groszek w misce. Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dobrze wymieszaj.

Przechowuj gotową sałatkę paryską w lodówce. Pozwól mu odpocząć przez kilka godzin. Wtedy sałatka jest najlepsza.

Sałatkę paryską podaje się na przykład do chleba na obiad. Lub możemy go użyć do zrobienia panierowanych kanapek, dekorowanych jajek faszerowanych i innych zimnych produktów kuchennych.

Życzymy smacznego! 🙂