Kucharz pobliskiej restauracji zdradził przepis na tą pyszną sałatkę. Lekka i delikatna dla Pań dbających o linię.

Sałatka z gotowaną wieprzowiną i ogórkiem to sycąca, ale jednocześnie lekka i delikatna przystawka.

Może być podawana zarówno jako zwykła przekąska, jak i odświętna sałatka. Składniki bardzo dobrze się ze sobą łączą: gotowana wieprzowina i jajko sycą, a ogórek dodaje świeżość. Możesz wybrać do przygotowania sałatki także gotowanego kurczaka sprawi to, że sałatka będzie bardziej delikatna.

Zwróć też uwagę na ogórka. Jeśli skórka jest gorzka, najlepiej ją obrać. Zimą świeże ogórki możesz zastąpić piklami.

Składniki:

  • 2 ogórki
  • 200 g gotowanej wieprzowiny
  • 70 g twarogu
  • 1 jajko
  • majonez, koper, czosnek do smaku

Przygotowanie:

Pokrój ogórki i gotowaną wieprzowinę w cienkie paski.

Ugotuj jajko i zetrzyj je razem z serem na tarce.

Posiekaj koperek i przeciśnij czosnek przez prasę. Dodaj składniki do sałatki, dopraw majonezem i wymieszaj.

Dostosuj ilość czosnku do własnych upodobań i  smaku. Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, dodaj więcej ząbków. Smacznego!