Sałatki nadają się nie tylko na letni stół, choć tak cieszą nas najbardziej. Dobroczynność dużej ilości chrupiących warzyw uzupełnionych gotowanymi jajkami, pikantną wędzoną kiełbasą oraz odrobiną majonezu i dressingu musztardowego uzupełni nasz organizm w niezbędne witaminy, a to praktycznie o każdej porze roku. To, co właśnie opisaliśmy, to krótki opis sałatki, która jest po prostu fantastyczna. Spróbuj też!
Przede wszystkim ugotuj jajka na twardo. Aby żółtko było wystarczająco twarde, zaleca się gotowanie ich przez około 7 do 10 minut. Podczas gdy jajka się gotują, umyj ogórek, zieloną cebulę i pietruszkę i wszystko dobrze osusz papierowym ręcznikiem. Ogórka pokrój w długie paski i w ten sam sposób pokrój wędzoną kiełbasę. Wsyp oba do dużej salaterki.
W tym czasie jajka powinny być gotowe. Odcedzamy z nich wodę i odstawiamy do ostygnięcia. Zieloną cebulę i pietruszkę posiekać nożem na mniejsze kawałki i wrzucić do salaterki z kiełbaskami i ogórkiem. Wysterylizowaną kukurydzę odsączyć z lakieru i dodać do pozostałych składników.
Na koniec obierz schłodzone jajka, przekrój je na pół i pokrój w plastry ostrym nożem lub krajalnicą do jajek. Jeśli żółtko pęknie, nie ma to żadnego znaczenia.
Odmierz majonez i musztardę do małej miski. Dodaj do nich sól i pieprz i wszystko dobrze wymieszaj. Tak przygotowanym sosem polać składniki w salaterce i wszystko dokładnie wymieszać, tak aby sos pokrył wszystkie składniki sałatki.
Last Updated on 20 stycznia 2023 by admin