Sałatka z szynką i jajkami – procedura przygotowania
Przepis na sałatkę z szynką i jajkiem zachwyci wszystkich domowników. Sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i na przyjęcie gości. Z łatwością możesz przechowywać ją w lodówce przez dwa dni, dzięki czemu możesz cieszyć się nią o każdej porze dnia, gdy dopadnie Cię głód. Schłodzone i ze świeżym pieczywem jest absolutnie idealne.
Składniki
- cała chuda szynka – 500 g
- kukurydza konserwowa – 300 g
- jajka – 3 szt
- ogórek sałatkowy – 1 szt
- świeża papryka – 1 szt
- majonez – 4 łyżki
- sól – do smaku
- mielony pieprz – do smaku
- świeże zioła – do smaku
Przygotowanie
Przede wszystkim ugotuj jajka na twardo, a następnie pozwól im ostygnąć. Gdy ostygną, obierz je i pokrój w kostkę. Następnie włóż je do miski i wymieszaj z szynką pokrojoną na mniejsze kawałki. Dodajemy także warzywa: obrany i pokrojony ogórek sałatkowy, oczyszczony i pokrojony w paski pieprz oraz kukurydzę konserwową.
Do mieszanki można również dodać drobno posiekane świeże zioła do smaku. Na koniec skrop składniki majonezem, dopraw solą i mielonym pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Najlepiej schłodzić sałatkę w lodówce na kilka godzin przed podaniem. Podawać na przykład ze świeżą bułką, bułką, bagietką lub białym pieczywem.
Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, zamiast słodkiej papryki do sałatki z szynką możesz dodać papryczkę chili lub ostrą paprykę klasyczną. Oprócz chudej szynki w przepisie można użyć dowolnego ulubionego miękkiego salami.
Wskazane jest także wmieszanie do mieszanki ugotowanego makaronu (wirówki, wrzeciona, muszki).